top of page

Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Zeytin (O/ea europaea L.) Çeşitlerinin Genetik ve Biyolojik Karakter...

Güncelleme tarihi: 28 Haz 2022

Anadolu'da yetiştirilen ve henüz karakterize edilmemiş (morfolojik ve biyolojik özellikleri) çok sayıda zeytin (O/ea europaea L.) çeşidi bulunmaktadır. Bazıları morfolojik ve biyolojik özelliklerle tanımlanmış, ancak yine de bilinmeyen genotipik veya fenotipik nedenlere bağlı olarak bazı farklılıklar göstermektedir.


Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya
Zeytin Akademi

10 adet zeytin çeşidinde (Ayvalık, Derik Halhali, Domat, Gemlik, Kilis Yağlık, Manzanilla, Memecik, Nizip Yağlık, Sarı Ulak ve Tavşan ,Yüreği) Random Amplifiye Polimorfik DNA (RAPD) tekniği kullanılarak genetik çeşitlilik çalışmaları yapılmıştır. İzmir'deki Zeytin Araştırma Enstitüsü'nün Türkiye Zeytin Germplazm Bankası, Türkiye. PCR Ürünlerinin analizi, basit eşleştirme katsayısı ve UPGMA kümelemesi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Primerler tanımlandı ve farklı çeşitleri ayırt etmek için kombinasyon halinde kullanıldı. RAPD modellerinin çeşitliliği, çeşitler arasındaki biyolojik çeşitliliği göstermiştir. Genetik değişkenlik sonuçlarını desteklemek için bazı pomolojik ve biyokimyasal analizler de yapılmıştır. Çeşitler arasında Derik Halhalı, genetik ve biyokimyasal sonuçlara göre büyük farklılıklar göstermiştir.





Yorumlar


VCard ikonu Konu zeytinyağı
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter

+90 (505) 240.07.01

+90 (312) 485.11.37

TARIM HAYVANCILIK VE GIDA TEKNOKENTİ Ankara Üniversitesi Teknokent Ek Alanı (Tarım, Hayvancılık ve Gıda Merkezi)Kalaba Mah. Kütükçü Alibey Cad. No: 2, A Blok 2. Kat İç Kapı No: 213/B Keçiören / ANKARA

Tüm yazı anlatım ve dökümanlar telif ile korunmaktadır. Kopyalanamaz. ©

©

bottom of page